Metsäsijoittaminen – tuottoa ja turvaa metsästä

Metsään sijoitetaan tyypillisesti joko suoraan ostamalla metsätiloja, sijoittamalla yhteismetsään tai metsärahastoihin. Tässä blogitekstissä käsittelen suoraa metsäsijoitusta uuden metsänomistajan näkökulmasta.

Lue lisää...

Metsätilan sukupolvenvaihdos – suunnittelu ja verotus

Metsätilan sukupolvenvaihdos ei ole pelkästään omaisuuden siirtoa, vaan myös metsän hoitoa ja arvon säilyttämistä tuleville sukupolville. Onnistunut sukupolvenvaihdos vaatii huolellista suunnittelua, verotuksen huomioimista ja asiantuntijoiden apua. SPV:sta käsittelevissä koulutuksissa ei myöskään turhaan korosteta avoimen keskustelun merkitystä, jossa kaikkien lähiomaisten toiveita kuunnellaan. Lisäksi pitää taata, että mahdollisia sisaruksia kohdellaan tasapuolisesti ja reilusti.

Lue lisää...




Matkalla metsänomistajaksi


Metsän monimuotoisuus

Päädyin metsänomistajaksi puolisoni kautta, kun meille tarjoutui mahdollisuus toteuttaa metsätilan sukupolvenvaihdos puolisoni kotitilalla. Puolisoni pitkäaikainen haave oli, että hän voisi joskus isännöidä edesmennen isänsä suvun hallussa pitkään ollutta metsätilaa. Nyt se oli taloudellisesti mahdollista ja myös vanhalle parille sukupolvenvaihdos alkoi olla ajankohtainen. Puolisoni sisaruksilla ei ollut intressiä jatkaa tilaa, mikä luonnollisesti helpotti päätöksen tekoa. Metsänomistajuus on itselle uusi asia eikä päätös ollut ihan pieni, joten halusin perehtyä aiheeseen huolellisesti. Aluksi selvitin paljon sukupolvenvaihdokseen liittyvää lainsäädäntöä, metsänomistajuuden eri muotoja ja metsäverotusta. Osallistuimme myös Metsäkeskuksen järjestämään webinaariin, jossa käsiteltiin sukupolvenvaihdoksen eri vaiheita. Näiden tietojen avulla kokonaisuus alkoi nopeasti hahmottua, ja päätimme toteuttaa sukupolvenvaihdoksen kaupalla. Sen myötä omistamme puolisoni kanssa yhdessä kolmesta kiinteistöstä muodostuvan lähes 100 hehtaarin metsätilan, kumpikin 50 % osuuksin.

Uuden metsänomistajan opintie

Omistuksen siirtymisen jälkeen edessä oli toinen iso kokonaisuus – metsänhoidon oppiminen. Huomasin nopeasti, että metsänhoitosuositukset ja lainsäädäntö ovat muuttuneet viime vuosina. Esimerkiksi jatkuvapeitteinen metsänkasvatus on nykyään mahdollista metsälain puitteissa, mikä herätti kiinnostukseni kestävään metsänhoitoon. Halusin varmistaa, että teen metsänomistajana hyviä ja vastuullisia päätöksiä. Siksi ilmoittauduin Itä-Suomen yliopiston metsätieteen perusopintoihin. Erityisesti Metsänhoito-kurssi on tarjonnut osaamista ja pohjaa kestävälle metsänhoidolle. Kurssimateriaalina käytettiin TAPIO:n Metsänhoidon suositukset -materiaalia, josta löytyy ajantasaiset metsänhoidon ohjeet. Olen suorittanut myös metsien monimuotoisuutta ja metsätaloutta käsitteleviä kursseja, jotka ovat saaneet minut pohtimaan entistä tarkemmin omia luontoarvojani sekä sitä, millainen metsänomistaja haluan olla. Vuoden 2025 alussa aloitin myös Metsätalousyrittäjän ammattitutkinnon. Se pitää sisällään mm. metsänhoitoa, puukauppaa, metsätilan arviointia sekä käytännön kenttätyötä.

Metsän arvo on muutakin kuin taloudellinen tuotto

Vaikka metsä on omaisuutta ja tulonlähde, sen arvo ei ole pelkästään rahassa mitattavissa. Metsän monimuotoisuuden säilyttäminen säilyttäminen ja kestävät metsänhoitomenetelmät ovat minulle tärkeitä arvoja, joita haluan noudattaa metsänomistajana. Meidänkin metsätilaltamme löytyy arvokkaita luontokohteita, josta tärkeimpänä kuvassa näkyvä puro, jonka ympäristö suojeltu. Matka metsänomistajaksi ja metsäammattilaiseksi on vasta alussa, mutta tavoitteeni on opiskella lisää ja soveltaa tietoa käytännössä. Metsä tarjoaa monia mahdollisuuksia niin taloudellisesti kuin ekologisesti, ja haluan löytää hyvän tasapainon näiden välillä.

Taustaa

Miten kaupunkilainen nainen päätyi metsänomistajaksi ilman aiempaa kokemusta metsänomistajuudesta tai metsänhoidosta?

Olen IT-alan diplomi-insinööri, uusi metsänomistaja ja aloitteleva metsäsijoittaja. Minua kiinnostavat yrittäjyys, kotieläimet, metsätalous liiketoimintana sekä metsän hyödyntäminen osana sijoitusstrategiaa ja taloudellista riippumattomuutta.

Tämä blogi seuraa matkaani metsänomistajuuteen, metsätalouden opiskeluun ja asiantuntijuuden kartuttamiseen. Tavoitteenani on yhdistää käytännön metsänhoito, sijoittaminen ja pitkäjänteinen metsätalous tavalla, joka on sekä taloudellisesti kannattava että ekologisesti kestävä.


Voit lukea lisää miten päädyin metsänomistajaksi: Matkalla metsänomistajaksi