Metsäsuunnitelma – työkalusi kestävään metsänhoitoon

Metsäsuunnitelma

Metsäsuunnitelma on metsänhoidon ja -sijoittamisen kulmakivi. Se auttaa metsänomistajaa hahmottamaan metsänsä nykytilan sekä suunnittelemaan tulevia hoitotoimenpiteitä ja hakkuumahdollisuuksia. Sen pohjalta voidaan myös määritellä metsätilan kasvavan puuston arvo. Suunnitelma tukee metsän tuottavuutta ja monimuotoisuutta, sekä edesauttaa metsän käyttämistä taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla.

Metsäsuunnitelma on ensiarvoisen tärkeä uudelle metsänomistajalle, joka ei tunne tilan historiaa. Metsäsuunnitelman avulla uusi metsänomista saa nopeasti yleiskäsityksen sekä tehdyistä toimenpiteistä että seuraavista, mahdollisesti kiireellistäkin, toimenpiteistä.

Mikä on metsäkuvio?

Metsäsuunnitelma perustuu metsän jakamiseen metsäkuvioihin. Metsäkuvio on yhtenäinen alue, jolla on samanlaiset kasvupaikkaolosuhteet, puuston rakenne ja hoitotarpeet. Metsäsuunnitelmassa jokainen metsäkuviota käsitellään yksikkönä, joka saa oman hoitosuosituksensa, joka määrittää esimerkiksi, milloin harvennus tai uudistaminen kannattaa tehdä. Metsäkuvion koko vaihtelee, mutta yksityisillä metsänomitajilla tyypillinen koko on noin hehtaari.

Esimerkiksi meidän kolmesta kiinteistöstä koostuva metsätila jakautuu 57:ään erilliseen metsäkuvioon, joten tähän mahtuu paljon eri kehitysvaiheissa olevia metsäkuvioita.

Mikä on metsäsuunnitelma?

Metsäsuunnitelma on asiakirja, joka sisältää tiedot metsätilan puustosta, maaperästä, luonnon monimuotoisuudesta ja suositelluista hoitotoimenpiteistä. Suunnitelma laaditaan yleensä 10 vuodeksi kerrallaan, ja sitä voidaan päivittää tarpeen mukaan. Metsäsuunnitelma kertoo myös yleensä puuston sen hetkisen arvon. Arvoon luonnollisesti vaikuttaa metsikön kehitysluokka, hakkuukypsän metsikö arvon on enemmän kuin nuoren taimikon. Metsäsuunnitelma laaditaan kiinteistökohtaisesti.

Miksi metsäsuunnitelma on tärkeä?

  • Auttaa aikatauluttamaan ja suunnittelemaan metsänhoitotoimenpiteitä
  • Toimii metsän "huoltokirjana", dokumentoiden hoito- ja hakkuuhistorian
  • Tukee kestävää ja kannattavaa metsänhoitoa sekä verosuunnittelua
  • Mahdollistaa metsätukien haun
  • Edistää luonnon monimuotoisuuden ja ympäristön huomioimista
  • Parantaa metsän arvoa ja pitkän aikavälin tuottavuutta

Miten metsäsuunnitelma laaditaan?

Metsäsuunnitelman voi laatia itse, mutta useimmat metsänomistajat käyttävät metsäammattilaisten tuottamaa metäsuunnitelmaa. Sen saa käyttöönsä jopa ilmaiseksi. Uutena metsänomitajana ajantasainen metsäsuunnitelma on ollut tärkeä työkalu. Mikäli metsäomistus on vähänkin suurempi kuin muutama kuvio, suosittelenkin ehdottomasti turvautumaan ammattilaisen laatimaan metsäsuunnitelmaa. Se helpottaa metsänhoidon suunnittelua ja lisäksi ammatimaisesti tuotettu metsäsuunnitelma takaa, että metsänhoidon toimenpiteet tulee ajoitettua parhaiden käytäntöjen mukaan ja luontoa kunnioittaen.

Perustiedot

Metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä olemme käyttäneet MHY:n OmaMetsä-palvelua. OmaMetsän perusversio on maksuton kaikille metsänomistajille. OmaMetsän kautta voi myös suoraan ostaa metsänhoidon palveluita kuten raivausta tai kilpailuttaa puukauppaa. Tätä kirjoitusta varten kokeilin myös metsäkeskuksen ilmaista Metsään.fi palvelua. Näkyvimpänä erona oli, että Metsään.fi-palvelusta en löytänyt laskelmaa puuston arvosta, OmaMetsästä tämä löytyy. Kuvissa on otteita palvelun tarjoamista kiinteistökohtaisesta yhteenvedosta ja ajankohtaisista toimenpiteistä kustannusarvioineen. Erityisesti hakkuita suunnitellessa on usein järkevää niputtaa viereisiä metsäkuvioita samaan hankintaan. Eli kun koneet on joka tapauksessa tontilla, voidaan samalla kertaa hoitaa mahdollisesti isompia alueita. Tässä voidaan säästää hankintahinnoissa ja lisätä kohteen houkuttelevuutta. Tämäntyylistä suunnittelua on helppo tehdä mainituissa palveluissa, missä näkee suoraan metsäkuvioiden sijainnin kartalla.

Hakkuuehdotukset

Metsänhoidon suositukset metsäsuunnitelmassa

Metsänhoidon suositukset ovat keskeinen osa metsäsuunnitelmaa ja ne perustuvat metsän ja sen ympäristön erityispiirteisiin. Suositukset määräytyvät useiden tekijöiden mukaan ja vaihtelevat metsätilan koon, puuston rakenteen, maaperän ja muiden tekijöiden mukaan. Hoitosuositukset sisältävät muun muassa:

  • Hakkuut: Suositukset sille, milloin ja minkälaista hakkuuta tulisi tehdä. Suositukset voivat koskea harvennushakkuita, päätehakkuuta tai muitakin hakkuutöitä puuston tiheyden ja iän mukaan.
  • Taimikonhoito: Suositukset taimikonhoitoon, kuten varhaisperkaukseen, jossa poistetaan taimien kasvua haittaava kasvillisuus.
  • Uudistaminen: Jos metsä kaipaa uudistamista, suunnitelmassa määritellään, milloin ja miten uusi metsikkö tulisi istuttaa tai kylvää.
  • Lannoitus ja muu hoito: Suositukset lannoituksesta tai muista parannustoimenpiteistä, jotka voivat edistää metsän kasvua ja elinvoimaisuutta.
  • Kasvupaikan ja puuston tarpeet: Metsäkuvioiden arviointi kasvuolosuhteiden ja puuston rakenteen mukaan.

Mistä hankkia metsäsuunnitelma?

Useat toimijat tarjoavat metsäsuunnitelmapalveluja, ja monilla on myös digitaalisia työkaluja metsän omistamisen tueksi:

Yhteenveto

Metsäsuunnitelma on arvokas työkalu jokaiselle metsänomistajalle. Sen avulla voit tehdä perusteltuja päätöksiä metsänhoidosta, parantaa metsän tuottoa ja varmistaa, että metsä säilyy hyvässä kunnossa tuleville sukupolville. Hyvin suunniteltu metsä on sekä taloudellisesti että ekologisesti kestävä sijoitus.

Metsäsuunnitelman laatiminen

  1. Alkukartoitus: Metsäammattilainen arvioi metsän nykytilan.
  2. Metsäkuvioiden määrittely: Metsä jaetaan kuvioihin kasvupaikan ja puuston mukaan.
  3. Hoitosuunnitelma: Suunnitelma sisältää suositukset hakkuista, taimikonhoidosta ja muista toimenpiteistä.
  4. Talouslaskelmat: Arvio metsätalouden kannattavuudesta ja tulevista tuotoista.

Uutena metsänomistajana metsänhoitosuunnitelma on ollut kaikista tärkein työkalu, jonka avulla olen myös opiskellut minkälaisia metsäkuvioita omistamastani metsätilalta lötyy. Erityisesti karttanäkymät ovat erittäin hyödyllisiä, jos ei vielä osaa hahmottaa uutta aluetta. Ja tietysti metsäsuunnitelma ehdottaa kaikista kiirellisimpiä toimenpiteitä, jonka avulla olemme suunnitelleet tämän vuoden metsätöitä. Metsäsuunnitelman avulla pystyy myös arvioimaan minkälaisia tuotto tulevina vuosina on luvassa.